Mitä aikido on?

Mitä Aikido on?

Aikido on alun perin japanilainen budolaji, jonka kehitteli Morihei Ueshiba (1883 – 1969). Hän harjoitteli koko elämänsä aikana useita erilaisia taistelutaitoja, kuten jujutsu-tyyli Daito-ryu Aiki-jujutsua ja miekkailutyylejä Kashima Shinto ryu ja Goto-ha Yagyu Shingan ryu. Näiden sekä Sokaku Takedan että Onisaburo Deguchin oppien pohjalta Ueshiba muokkasi täysin uuden lajin. Harmonisen voiman tien.

Ueshiba yhdisti siis eri taistelutaitoihin myös uskontojen filosofisia näkemyksiä. Vähitellen tästä ajatuksesta alkoi muokkautua taito, joka sai nimen aikido, harmonisen voiman tie. Virallisen aseman aikido saavutti toisen maailmansodan aikana 1942, jolloin se tunnustettiin Morihei Ueshiban luomaksi ainutlaatuiseksi budolajiksi.

Aikido-oppilaat kutsuvatkin opettajaansa nimellä O-sensei, “suuri mestari”. Hänen ansioistaan kertoo myös se, että valtiovalta myönsi hänelle useita kunnianosoituksia ja myös professorin arvonimen.

Aikido Suomessa

Suomeen aikido saapui vuonna 1970 Toshikazu Ichimuran toimesta. Samana vuonna perustettiin myös Suomen Aikidoliitto ry ja toiminta lähti liikkeelle useissa eri seuroissa. Tällä hetkellä lajia harjoitellaan yli 70 seurassa kaikkiaan 3.000 harrastajan voimin.

Aikidoa on harrastettu Suomessa yli 45 vuotta. Kansallinen lajiliitto on Suomen Aikidoliitto ry - Finland Aikikai.